default logo

Očem prijazne knjige

 

TRETJA VIJOLICA (Stephen Crane)

Stephen Crane, ameriški pisatelj, je v svojem kratkem življenju napisal več znanih del v slogu realizma, ki pomenijo tudi zgodnje primere ameriškega naturalizma in impresionizma (Maggie, dekle z uliceRdeči znak hrabrosti). Za njegova dela je značilen nenehen dvoboj med ideali in resničnostjo, izjemno vešče pa prikazuje značaje posameznikov, ki v bralcu hkrati porajajo čustva naklonjenosti in sovraštva. Sodobni kritiki ga priznavajo kot enega najbolj inovativnih pisateljev svoje generacije.

Čudovita, pa vendar malce drugačna ljubezenska zgodba o mladem, a siromašnem slikarju, ki se zaljubi v dekle iz vrst kulturne družbene elite. Kljub razlikam med mestom in podeželjem, med umetniškim in vsakdanjim ter breznu, ki ločuje dva svetova, je ljubezen tista, ki premaguje razdiralne sile, ki v nas porajajo prezir, a hkrati tudi zavist.

 

 

SKRIVNOSTNI KLJUČ (Louisa Alcott May)

Ameriška pisateljica Louisa May Alcott je pod psevdonimom A. M. Barnard ustvarila več senzacionalnih romanov (Moč ženske izza maske), polnih divje strasti, v katerih spremljamo premetene junakinje, ki z močno in odločno voljo tlakujejo življenjsko srečo.

Strahotno odkritje pahne mlado ženo, kmalu tudi mlado vdovo, na rob obupa in blaznosti. Od nekdanje sreče ji ostane le hči, Lillian, in zavoljo nje ne sme nihče nikoli izvedeti resnice. Čas mineva in ko mine sedemnajst let, se nepričakovano pojavi Paul, prijeten, skromen in ustrežljiv mladenič, kot se zdi, a videz vara.